Terug naar overzicht

CULTUUR & SPORT

Cultuur en sport toegankelijk voor iedereen


In Maasgouw hebben we een rijk verenigingsleven met veel mogelijkheden om te kunnen genieten in onze vrije tijd. Daarnaast hebben wij een mooi aanbod aan culturele voorzieningen en evenementen. Toenemende vergrijzing en de coronapandemie hebben voor veel verenigingen impact gehad op de motivatie en de leden aantallen. Het wordt steeds moeilijker voor verenigingen om nieuwe leden te vinden. Des temeer is het belangrijk dat we onze verenigingen helpen, faciliteren en zekerheid bieden voor de toekomst. Niet alleen voor nu want ook voor de nieuwe generaties is het verenigingsleven ontzettend belangrijk.

Sport verbindt, geeft zelfvertrouwen, plezier en ontspanning. Door te sporten zorgen we bovendien voor een gezonde, duurzame en weerbare samenleving. Niet alleen voor jongeren is sport belangrijk, ook voor ouderen is het belangrijk dat ze in beweging blijven en dat sport voor iedereen toegankelijk is. Het is belangrijk dat we het aanbod centraal onder de aandacht brengen en promoten door bijvoorbeeld een aparte sport- en cultuurwebsite en een sportpas te introduceren.

Wij als VVD Maasgouw vinden dat iedereen die dat wil, toegang moet kunnen hebben tot sport, muziek, toneel en cultuur. Deze onderwerpen zijn belangrijke bouwstenen voor de ontwikkeling en ontspanning van onze inwoners. Daar hoort een financiële bijdrage bij voor diegene die dit niet kunnen betalen, zodat men zelf of samen met hun kinderen kunnen sporten en/of muziek spelen.

Topsport zoals tafeltennis en volleybal, maar ook diverse harmonieën en fanfares die op het hoogste niveau meedraaien moeten we de komende jaren gezond houden. Daarnaast vinden wij dat Maasgouw geschikt is om een mooi top sportevenement neer te zetten. Denk bijvoorbeeld aan het wielrennen zoals het NK jeugdwielrennen of de aankomst van een etappekoers. Limburg is dé wielerprovincie van Nederland, echter de meeste evenementen spelen zich af in Zuid-Limburg. Dit terwijl er zoveel moois is langs de Maasplassen. De gemeente kan door samenwerking met de juiste partners een mooi evenement op touw zetten dat Maasgouw nog meer op de kaart zet. Dit is niet alleen goed voor de gemeente maar ook leuk voor onze inwoners en interessant voor ondernemers en toeristen.

Daarnaast stimuleren we de sportaccommodaties om zo veel mogelijk hun ruimtes ter beschikking te stellen. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen reserveren van een voetbalveld door een vriendengroep of het gebruik maken van een gymzaal door senioren in de beschikbare daluren.

Voor inwoners met een lichamelijke beperking is een divers aanbod van verschillende sporten een aandachtspunt. De wens is om dit aanbod uit te breiden, evenals de toegankelijkheid van locaties en buitenruimten, zoals voldoende plekken om te kunnen spelen en sporten.

Onze Gemeente heeft een historisch verleden, denk aan de Romeinen langs de Maas, het Stift en de Spaanse bezetting. We zien dit terug in onze kernen Wessem, Thorn, Stevensweert en in onze musea, heemkundeverenigingen, schutterijen en Harmonieën. VVD Maasgouw vind het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met dit culturele erfgoed.

Tot slot onder de noemer kunst en cultuur, vinden we dat er meer straatkunst in de vorm van muurschilderingen toegepast kunnen worden op plekken die vragen om verfraaiing. Het zou mooi zijn als we voor onze jeugd een oefenmuur kunnen creëren waar ze hun talenten kunnen ontwikkelen. Op steeds meer plekken, zoals in steden worden muurschilderingen toegepast. Dit vinden we mooi en inspirerend!

 

Wat willen we bereiken

 
  • Sport- en cultuurpas introduceren
  • Leefbaarheid en vitaliteit stimuleren
  • Meer sportmogelijkheden voor inwoners met een beperking.
  • Topsport event organiseren
  • Sportaccommodaties toegankelijk maken in de daluren voor diverse doelgroepen
  • Een oefen Street Art kunstmuur
  • Financiële bijdrage voor mensen met een smalle beurs
  • Voldoende plekken om buiten te kunnen spelen en sporten
  • Zorgvuldig omgaan met cultureel erfgoed